1. ToteutaIdeasi

Onko nyt aika toteuttaa ideasi?

Oletko miettinyt, pitäisikö kirjoittaa kirja, perustaa yritys tai skaalata olemassa oleva firma uudelle tasolle?

Uusien ideoiden toteuttamiselle mikään ajankohta ei ole koskaan erityisen huono tai erityisen hyvä. Toisinaan jotkin ajankohdat ovat suotuisia yhdelle idealle ja toisinaan jollekin toiselle. Yksi asia on joka tapauksessa varma: on mahdotonta tietää, onko sinun ideasi juuri nyt ajankohtainen vai ei, ellet kääri hihojasi ja kokeile sitä käytännössä.

Tehdään selväksi yksi asia: pelkässä haaveilemisessa ei ole mitään vikaa, kuten ei siinäkään, että luopuu ideoistaan. Mutta jos tuntuu siltä, että emme elä elämäämme haluamallamme tavalla, meidän täytyy ryhdistäytyä sekä laatia suunnitelma ja keinot tilanteen muuttamiseksi. Toivon, että toteuttamalla ideasi pystyt elämään merkityksellisempää työelämää ja elämää.

Mihin voimme itse vaikuttaa

Perimmiltään oman idean toteuttamisessa on kyse juuri siitä, mitä haluamme tehdä sillä ajalla, jonka elämme. Onnek- kailla on keskimäärin 29 000 päivää tällä maapallolla. Se on lopulta aika vähän, eikä sitä kannata hukata.

Huolimatta elämänkatsomuksesta ja vakaumuksesta, uskon, että olemme yhtä mieltä kahdesta asiasta: 1) olemme elossa nyt ja 2) voimme vaikuttaa niihin asioihin, jotka ovat vaiku- tusvallassamme. Työelämämme ja – kuten ehkä jo arvaatkin – ideat, jotka odottavat toteuttamistaan kuuluvat juuri näihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa.

Elämämme on ainutkertainen ihme ja arvaamaton. Siksi itselle olennaisia asioita ei kannata määräänsä enempää lykätä.

Muutos vie enemmän aikaa kuin oli suunniteltu

Suosikkikoomikkoni Ricky Gervaisin ajatus osuu edelliseen: ”Olemme kivellä, joka kiertää yhtä 100 miljardista tähdestä. Lajimme on yksi niistä yli puolesta miljardista, jotka ovat koskaan olleet olemassa. Mahdollisuutemme syntyä on noin yhden suhde neljäänsataan biljoonaan. Et ole erityi- nen, mutta olet helvetin onnekas. Nauti hämmästyttävästä elämästäsi, sillä tämän jälkeen et tule enää koskaan olemaan olemassa.”

Muutos vie aikaa. Minä syyllistyn tähän toistuvasti. Se on inhimillistä, ja näyttäisi olevan varsin yleismaailmallista. Siitä kiertää tunnettu sanontakin: ”Useimmat ihmiset yliarvioivat, mitä pystyvät saavuttamaan vuodessa, ja aliarvioivat, mitä pystyvät saavuttamaan kymmenessä vuodessa.”

Jokaiselle idealle on aikansa ja paikkansa

On aikoja, jolloin rahoituksen saaminen on helppoa ja aikoja, jolloin se on vaikeaa. On aikoja, jolloin ihmiset ovat myötämielisiä uudelle ja aikoja, jolloin arvostetaan tuttua ja turvallista. On aikoja, jolloin peililasit ovat edelläkävijöiden tunnusmerkki ja aikoja, jolloin niille nauretaan. Ajoitusta vastaan on mahdoton taistella ja siksi juuri oikean ajoituksen tunnistaminen idealle on ensiarvoisen tärkeää.

Jos idea ja ajoitus eivät täsmää, vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi. Ensimmäinen on se, että idea muutetaan vastaamaan aikaa. Toinen on se, että idea jätetään lepäämään ja odotetaan parempaa aikaa.

Ajoituksenkin saa selville vain testaamalla. Olisiko nyt aika?

Lue lisää kirjasta Toteuta ideasi

#itsensäjohtaminen #yrittämäinen #yrityksen perustaminen #ideoiden toteutus

Mikä on hyvä ammatillinen idea?

Hyvää ammatillista ideaa voi tarkkailla tosi monesta kulmasta. Minusta ylivoimaisesti paras väline on siilikonsepti. Sen avulla pääsee katsomaan, onko oma idea harrastus, sivutyö vai oikeasti kokoaikainen duuni. Jos tavoitteena on saada ideasta ansaintaa ja kokoaikainen työ, paras analysointimenetelmä on Jim Collinsin klassinen siilikonsepti. Mallissa on kolme limittäin asettuvaa ympyrää. Kirjoita ensimmäiseen ympyrään, mihin asiaan suhtaudut…

Lue koko artikkeli...

Kun hyvä idea vie konkurssiin

  1325. Sen verran vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana laitettiin yrityksiä konkurssiin. Jokaisen konkurssin takana on idea, johon on uskottu. Monen eteen nähty silmittömästi vaivaa. Miten voi uskaltaa lähteä toteuttamaan omaa ideaansa tällaisena aikana? Yrityksen perustaminen voi tuntua lähes mahdottomalta, vaikka liikeidea olisi hyvä. Selustan suojaaminen Kuinka paljon rahaa olemme valmiita sijoittamaan ideamme toteuttamiseen? Kenelläkään…

Lue koko artikkeli...

Millainen on luova ihminen?

Yksi asia on ärsyttänyt aika paljon; ideoinnin ja luovuuden mystifiointi. Se on höpöä. Tätä ei voi korostaa kylliksi: meillä kaikilla on kyky ideoida. Ihminen on luova olento. Luovuus ei ole taiteilijoiden tai muiden niin sanottujen luovilla aloilla olevien ihmisten yksinoikeus. Lapset ovat luovia: he leikkivät ja piirtävät, he kokeilevat uutta teknologiaa, kirjoittavat tarinoita ja tekevät…

Lue koko artikkeli...