Ideasi-elementti-03

Mikä on hyvä ammatillinen idea?

Hyvää ammatillista ideaa voi tarkkailla tosi monesta kulmasta. Minusta ylivoimaisesti paras väline on siilikonsepti.

Sen avulla pääsee katsomaan, onko oma idea harrastus, sivutyö vai oikeasti kokoaikainen duuni.

Jos tavoitteena on saada ideasta ansaintaa ja kokoaikainen työ, paras analysointimenetelmä on Jim Collinsin klassinen siilikonsepti.

Mallissa on kolme limittäin asettuvaa ympyrää. Kirjoita ensimmäiseen ympyrään, mihin asiaan suhtaudut erityisen intohimoisesti. Kirjoita toiseen ympyrään, miten aiot selviytyä taloudellisesti ja kolmanteen ympyrään, missä olet parhaimmillasi. Monet yritykset käyttävät siilikonseptia apuvälineenä hahmotellessaan itselleen strategiaa siitä, mihin asioihin niiden kannattaisi keskittyä, mutta se toimii hyvin myös yksittäisillä ihmisillä.

Intohimo, ansainta ja osaaminen

Mielestäni olennaisin ympyrä on ensimmäinen, jossa kerrotaan, mihin asiaan suhtaudut intohimoisesti. Jos nyt olisi elämäsi viimeinen päivä, haluaisitko silti paneutua tuohon asiaan eli ideaasi? Jos ideasi on merkityksellinen pitkällä aikavälillä eli sopii yhteen arvojesi kanssa, juuri siihen suuntaan kannattaa edetä.

Toki nuo kaksi muutakin ympyrää ovat olennaisia. Kun ajattelet ideaasi, uskotko jonkun hellittävän kukkaronnyörejään ja maksavan siitä? Oletko alalla, jolle ideasi sijoittuu, niin pätevä, että saat – kenties yhdessä tiimisi kanssa – ideasi menesty- mään tässä kilpailuhenkisessä maailmassa?

Harrastus tuottaa iloa, harvoin ansainsaa

Minä itse esimerkiksi suhtaudun intohimoisesti sulkapallon pelaamiseen. Mutta jos suuri ideani olisi ryhtyä ammattimai- seksi sulkapallonpelaajaksi, se ei valitettavasti olisi taloudellisesti järkevää, sillä ihmiset eivät maksaisi otteluistani enkä saisi palkintorahoja tai sponsorisopimuksia. Minusta ei voisi koskaan tulla maailman parasta sulkapalloilijaa, ei edes kotikaupunkini parasta. Näin ollen minun on parasta sijoittaa se idea harrastuskategoriaan.

Sulkapallon lisäksi suhtaudun intohimoisesti podcastien tekemiseen. Olen kuitenkin epävarma, kuinka paljon aikaa minun tulee käyttää siihen puuhaan ja onko se taloudellisesti kannattavaa. Niinpä podcastien tekeminenkin on syytä pitää vain sivutyönä.

Olen myös yrittäjä, ja minulla on intohimo kertoa tarinoita, luoda brändejä ja auttaa muita yrittäjiä. Olen laatinut suunnitelman, kuinka voin tienata sillä elantoni ja jopa työllistää muita. Asetan siis pitkän aikavälin panokseni tälle vaihtoehdolle.

Mitkä ovat sinun siiliympyräsi?

Kun olet päättänyt omat siiliympyräsi, veisin idean arvioitavaksi seuraavaksi omille neuvonantajille. Niistä asiaa seuraavassa blogissa. Ja vielä syvemmin tietysti Toteuta Ideasi -kirjassa.

Kun hyvä idea vie konkurssiin

  1325. Sen verran vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana laitettiin yrityksiä konkurssiin. Jokaisen konkurssin takana on idea, johon on uskottu. Monen eteen nähty silmittömästi vaivaa. Miten voi uskaltaa lähteä toteuttamaan omaa ideaansa tällaisena aikana? Yrityksen perustaminen voi tuntua lähes mahdottomalta, vaikka liikeidea olisi hyvä. Selustan suojaaminen Kuinka paljon rahaa olemme valmiita sijoittamaan ideamme toteuttamiseen? Kenelläkään…

Lue koko artikkeli...

Millainen on luova ihminen?

Yksi asia on ärsyttänyt aika paljon; ideoinnin ja luovuuden mystifiointi. Se on höpöä. Tätä ei voi korostaa kylliksi: meillä kaikilla on kyky ideoida. Ihminen on luova olento. Luovuus ei ole taiteilijoiden tai muiden niin sanottujen luovilla aloilla olevien ihmisten yksinoikeus. Lapset ovat luovia: he leikkivät ja piirtävät, he kokeilevat uutta teknologiaa, kirjoittavat tarinoita ja tekevät…

Lue koko artikkeli...

Onko nyt aika toteuttaa ideasi?

Oletko miettinyt, pitäisikö kirjoittaa kirja, perustaa yritys tai skaalata olemassa oleva firma uudelle tasolle? Uusien ideoiden toteuttamiselle mikään ajankohta ei ole koskaan erityisen huono tai erityisen hyvä. Toisinaan jotkin ajankohdat ovat suotuisia yhdelle idealle ja toisinaan jollekin toiselle. Yksi asia on joka tapauksessa varma: on mahdotonta tietää, onko sinun ideasi juuri nyt ajankohtainen vai ei,…

Lue koko artikkeli...