Elementti-01

Millainen on luova ihminen?

Yksi asia on ärsyttänyt aika paljon; ideoinnin ja luovuuden mystifiointi.

Se on höpöä.

Tätä ei voi korostaa kylliksi: meillä kaikilla on kyky ideoida. Ihminen on luova olento. Luovuus ei ole taiteilijoiden tai muiden niin sanottujen luovilla aloilla olevien ihmisten yksinoikeus. Lapset ovat luovia: he leikkivät ja piirtävät, he kokeilevat uutta teknologiaa, kirjoittavat tarinoita ja tekevät videoita. Luovuus on osa luontoamme. Meillä on ideoita, jotka haluamme toteuttaa käytännössä.

Jonkun ideoita näkyy, kuuluu ja tuntuu juuri nyt aivan varmasti, siinä missä luet tätä. Kun katselen ympärilleni, näen joka puolella ideoita. Joku sai joskus muinoin idean tuolista, jolla istun, ja kynästä, jolla kirjoitan. Joku on saanut idean tuoda keskusteluun uusia sanoja, joita käytämme. Mitä ideoita sinä näet?

Jokainen voi olla ideaorientoiunut

Uskon lujasti, että kun jakaa ideoita, puhuu niistä rohkeasti ja käyttää luovia aivojaan, voi kehittyä ideaorientoituneeksi henkilöksi – se tapahtuu nopeammin kuin luuleekaan. Luovuut- ta on joka puolella, eikä se ole ideanikkareiden, mediaihmisten tai taiteilijoiden yksinoikeus. Luovuutta on tuottaa jotain uutta olemassa olevaan. Oli se sitten uuden pointin tuominen keskus- teluun tai kokkaaminen hiukan reseptin ulkopuolelta.

Jos tuntuu siltä, että ideoita ei synny, älä huoli, sillä niin käy toisinaan meille kaikille.

Mielellä pitää olla tilaa liikkua

Yksi keskeinen asia, miksi ideoita ei tule, on se, että pää on niin täynnä kaikenlaista, että sinne ei mahdu enää yhtään asiaa. Minä näen sellaisen mielen ikään kuin vanhanaikaisena postilaatikkona, jonne on kannettu kahden viikon lomareissun paperipostit. Se tursuaa yhdeltä jos toiseltakin nurkalta, eikä kansi meinaa mahtua kiinni. Postilaatikko tyhjennetään tietenkin ottamalla postit pois mutta mielentyhjennykseen vaaditaan muuta. Yksi hyvä keino on säännöllinen tietoisuustaitojen harjoittelu. Toinen keino on nukkuminen ja aivojen levosta huolehtiminen. Kolmas on työn tauottaminen ja lomat. Käykö sinulle niin, että levon aikana mieleesi putkahtaa asioita? Olennaista on tämä: mielellä pitää olla tilaa liikkua. Niin syntyy uusia ajatuksia.

Legendaarinen musiikkituottaja Rick Rubin kuvaa kirjassaan The Creative Act luovuutta monelta kannalta hienosti. Inspiraatio tulee latinan sanasta inspirare, joka tarkoittaa si- säänhengittämistä. Hän toteaa, että samoin kuin keuhkoissa täytyy olla tilaa ilmalle, täytyy elämässä olla tilaa uudelle, jotta sitä voi ottaa sisään.

Ideoiden kähveltämistä ei kannata pelätä

Älä kanna huolta siitä, että muut saattavat kähveltää ideasi, koska luultavasti niin ei tule tapahtumaan. Mutta jos niin kaikesta huolimatta tapahtuu, voit aina keksiä lisää ideoita – jopa entistä parempia. Mitä enemmän sinulla on ideoita, sitä paremmin tajuat, että aina kun jätät kertomatta niistä muille, menetät mahdollisuuksia.

Vasta niiden toteuttaminen tekee niistä konkreettisia. Siitä jatkamme seuraavissa blogeissa. (Huomaa cliffhanger)

Ja toteuttamiseen ei koskaan pääse, jos niistä ei kerro kenellekään.

 

Mikä on hyvä ammatillinen idea?

Hyvää ammatillista ideaa voi tarkkailla tosi monesta kulmasta. Minusta ylivoimaisesti paras väline on siilikonsepti. Sen avulla pääsee katsomaan, onko oma idea harrastus, sivutyö vai oikeasti kokoaikainen duuni. Jos tavoitteena on saada ideasta ansaintaa ja kokoaikainen työ, paras analysointimenetelmä on Jim Collinsin klassinen siilikonsepti. Mallissa on kolme limittäin asettuvaa ympyrää. Kirjoita ensimmäiseen ympyrään, mihin asiaan suhtaudut…

Lue koko artikkeli...

Kun hyvä idea vie konkurssiin

  1325. Sen verran vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana laitettiin yrityksiä konkurssiin. Jokaisen konkurssin takana on idea, johon on uskottu. Monen eteen nähty silmittömästi vaivaa. Miten voi uskaltaa lähteä toteuttamaan omaa ideaansa tällaisena aikana? Yrityksen perustaminen voi tuntua lähes mahdottomalta, vaikka liikeidea olisi hyvä. Selustan suojaaminen Kuinka paljon rahaa olemme valmiita sijoittamaan ideamme toteuttamiseen? Kenelläkään…

Lue koko artikkeli...

Onko nyt aika toteuttaa ideasi?

Oletko miettinyt, pitäisikö kirjoittaa kirja, perustaa yritys tai skaalata olemassa oleva firma uudelle tasolle? Uusien ideoiden toteuttamiselle mikään ajankohta ei ole koskaan erityisen huono tai erityisen hyvä. Toisinaan jotkin ajankohdat ovat suotuisia yhdelle idealle ja toisinaan jollekin toiselle. Yksi asia on joka tapauksessa varma: on mahdotonta tietää, onko sinun ideasi juuri nyt ajankohtainen vai ei,…

Lue koko artikkeli...