Ideasi-elementti-09

Kun hyvä idea vie konkurssiin

 

1325. Sen verran vuoden 2023 ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana laitettiin yrityksiä konkurssiin. Jokaisen konkurssin takana on idea, johon on uskottu. Monen eteen nähty silmittömästi vaivaa.

Miten voi uskaltaa lähteä toteuttamaan omaa ideaansa tällaisena aikana? Yrityksen perustaminen voi tuntua lähes mahdottomalta, vaikka liikeidea olisi hyvä.

Selustan suojaaminen

Kuinka paljon rahaa olemme valmiita sijoittamaan ideamme toteuttamiseen? Kenelläkään ei ole rajattomasti pääomaa käytössään, ja on harvinaista, että joku voi sijoittaa omaan ideansa heti alkuun viisi- tai kuusinumeroisia summia.

Epäonnistumisen varalta on hyvä aina suojata selustansa ja miettiä, kuinka pystyy tarvittaessa laskeutumaan jaloilleen. Suosittelen lämpimästi Guy Razin teosta How I Built This. Se perustuu yhteen suosikkipodcasteistani, jossa Guy haastattelee yrittäjiä, kehittäjiä ja johtajia, jotka ovat rakentaneet ideastaan yhtiön.

Välillä kuulemme menestystarinoita. Esimerkiksi Airbnb:n perustajat pelasivat lainarahalla, koska uskoivat lujasti ideaansa. Ja hah, mitä sitten tapahtuikaan: he ovat matkailualan mullistaneita miljardöörejä. On kuitenkin olemassa yrittäjiä, jotka ovat toimineet aivan samoin, mutta heidän yrityksensä ovat epäonnistuneet. He joutuvat maksamaan kuusinumeroisesta sijoituksestaan kovaa hintaa kaiketi koko loppuikänsä.

Kaikin voimin vai testaten?

Yrittäjän on tärkeintä ratkaista, haluaako hän saman tien panostaa ideaansa kaikin voimin vai testata sitä ensin sivutoimena. Molemmat vaihtoehdot ovat järkeviä, mutta poikkeavat toisistaan hyvin paljon. Olen käyttänyt molempia lähestymistapoja itse, ja olen nähnyt muidenkin ihmisten tekevän kumpaakin ja menestyvän.

Jos sinusta tuntuu mukavammalta ensin testata ideaasi, se on täysin sallittua. Jos aiot myydä muffineja paikallisen Facebook-ryhmän kautta, et tarvitse paljoakaan pääomaa. Jos kuitenkin haluat perustaa kunnollisen kahvilan, jossa on pieni keittiö, ja palkata yhden työntekijän, sinun pitänee lopettaa nykyinen työsi ja kerätä 100 000 euroa pääomaa joko omista säästöistäsi, ystäviltäsi ja perheeltäsi tai sitten pankilta tai sijoittajilta – tai hyödyntää kaikkia näitä tahoja.

Kannattaa kuitenkin huomata, että ottamalla vain rajallisen taloudellisen riskin yrittäjä ottaa luultavasti silti ajankäytöllisen riskin. Aika on tärkein varallisuutemme, ja se loppuu joka tapauksessa. Siksi aika tulisi aina mieltää arvokkaaksi.

Hyvät ja huonot puolet

Testaus

Hyvät puolet:

 • uutta ideaa voi kokeilla menettämättä nykyistä asemaa asiantuntemusta voi lisätä vähän kerrallaan
 • jos suunnitelma on hyvä, taloudellinen riski on pieni
 • elämäniloa saa samalla lailla kuin harrastuksesta

Huonot puolet:

 • ei ole prioriteetti eikä pakota opettelemaan tarvittavia
 • uusia taitoja
 • aikaa ja rahaa on vaikea panostaa niin paljon, että saavutettaisiin tavoitetaso
 • lähtökitkaa ei välttämättä voiteta missään vaiheessa
 • hankkeen edistäminen on hidasta

Kaikki peliin
Hyvät puolet:

 • hanketta voi keskittyä edistämään täysillä
 • energia keskittyy idean toteuttamiseen
 • myönteisiä kerrannaisvaikutuksia ilmenee jo pian

Huonot puolet:

 • sijoitetun pääoman voi menettää
 • hankkeesta vetäytyminen voi olla hankalaa
 • myöhemmin täytyy ehkä sijoittaa vielä lisää rahaa

Budjetti pitää kurissa ja nuhteessa

Mikä lähestymistapa sitten valitaankaan, budjetointi on olennaista.

Jos päätetään valita kaikki peliin -lähestymistapa, ainoa oikea tapa on lähteä liikkeelle tekemällä kunnollinen talousarvio. Siinä kannattaa käyttää apuna ammattimaista kirjanpitäjää tai rahoitusasiantuntijaa, joka osaa antaa hyviä neu- voja. Yrittäjän pitää kuitenkin olla itsekin mukana prosessissa. Budjetin laatimista ei tule ulkoistaa jollekulle toiselle kokonaan, vaan talousarvion laatimisessa täytyy olla aktiivisesti mukana.

Jos yrittäjä päättää vain testata ideaansa, hän voi itsekin laatia budjetin. Kuinka paljon pääomaa hän on valmis sijoittamaan? 100 euroa, 1 000 euroa vai 10 000 euroa? Vai vielä enemmän? Talousarvio tulee laatia niiden asioiden perusteella, mihin rahaa todella kuluu. Toisaalta on ajateltava palkkamenoja: millainen palkka tuntuu realistiselta? Ellei yrittäjällä ole vielä pääomaa, onko järkevää ottaa lainaa nyt heti vai säästää jonkin aikaa ja ryhtyä toteuttamaan ideaa vasta sitten, kun rahaa on saatu kasaan tarpeeksi? Testaus-lähestymistavalla suojataan selusta, vaikka edessä olisikin epäonnistuminen. Kun testi on arvojen mukainen, se kuitenkin vie kohti hyviä asioita.

Lopuksi vielä yksi asia selväksi, hatunnosto noille 1325 konkurssiin menneelle idealle. Jokainen yrittäjä teki varmasti parhaansa niillä resursseilla, joita oli. Hatunnosto.

Toivottavasti monella on rohkeutta yrittää myös uudelleen.

 

Lisää ideoiden toteuttamisesta kirjasta Toteuta Ideasi

Mikä on hyvä ammatillinen idea?

Hyvää ammatillista ideaa voi tarkkailla tosi monesta kulmasta. Minusta ylivoimaisesti paras väline on siilikonsepti. Sen avulla pääsee katsomaan, onko oma idea harrastus, sivutyö vai oikeasti kokoaikainen duuni. Jos tavoitteena on saada ideasta ansaintaa ja kokoaikainen työ, paras analysointimenetelmä on Jim Collinsin klassinen siilikonsepti. Mallissa on kolme limittäin asettuvaa ympyrää. Kirjoita ensimmäiseen ympyrään, mihin asiaan suhtaudut…

Lue koko artikkeli...

Millainen on luova ihminen?

Yksi asia on ärsyttänyt aika paljon; ideoinnin ja luovuuden mystifiointi. Se on höpöä. Tätä ei voi korostaa kylliksi: meillä kaikilla on kyky ideoida. Ihminen on luova olento. Luovuus ei ole taiteilijoiden tai muiden niin sanottujen luovilla aloilla olevien ihmisten yksinoikeus. Lapset ovat luovia: he leikkivät ja piirtävät, he kokeilevat uutta teknologiaa, kirjoittavat tarinoita ja tekevät…

Lue koko artikkeli...

Onko nyt aika toteuttaa ideasi?

Oletko miettinyt, pitäisikö kirjoittaa kirja, perustaa yritys tai skaalata olemassa oleva firma uudelle tasolle? Uusien ideoiden toteuttamiselle mikään ajankohta ei ole koskaan erityisen huono tai erityisen hyvä. Toisinaan jotkin ajankohdat ovat suotuisia yhdelle idealle ja toisinaan jollekin toiselle. Yksi asia on joka tapauksessa varma: on mahdotonta tietää, onko sinun ideasi juuri nyt ajankohtainen vai ei,…

Lue koko artikkeli...